Újabb projekteredmény: elindult az Eger Bringa

A HungAIRy LIFE integrált projektnek csak egyik eleme a közösségi kerékpáros rendszer, de Eger szempontjából talán az egyik legfontosabb – emelte ki Mirkóczi Ádám, Eger Megyei Jogú Város polgármestere az Eger Bringa átadóján. Hozzátette: a város térképéről még hiányzott ez a mozgásigényes környezettudatos közlekedési módszer.

2023. április 5-én adták át Egerben a HungAIRy LIFE integrált projekt részeként megvalósult, új közösségi kerékpáros rendszert. A rendszert 20 kerékpárral és két állomással adták át, egyik a Felsővárosban, a Kallómalom utcában, a másik az Árva közben épült. Kiépítésével elsősorban a helyieket szeretnék ösztönözni arra, hogy gépjárműveik helyett használják az alternatív közlekedési lehetőségeket.

Még 2019 januárjában indult el Egerben a HungAIRy projektben az Eger Bringa megvalósítása. Mindez az Európai Unió LIFE programjának támogatásával kezdődhetett el. A projektnek csak egyik eleme a közösségi kerékpáros rendszer, de Eger szempontjából talán az egyik legfontosabb. A város térképéről még hiányzott ez a mozgásigényes környezettudatos közlekedési módszer – mondta Mirkóczki Ádám a projekt átadóján.

A polgármester kitért arra, hogy az egri közösségi közlekedésben bevezetett kedvezményes, ezer forintos éves bérlet mellett most egy újabb alternatívát adnak a város lakóinak a gépjárműhasználattal szemben. Hozzátette: szeretné, ha a következő lépés az elektromos rollerek telepítése lenne a városba.

Az Eger Bringa célja a város légszennyezettségének, forgalmi torlódásainak és zajának csökkentése azáltal, hogy minél több ember használja a kerékpárokat a mindennapi életük részeként. A küldetése mindemellett pedig az, hogy népszerűsítse ezt a hatékony és környezetbarát alternatívát a városközpontban ingázók, utazók körében. A polgármester a rendszer bővítésével kapcsolatban is kifejtette szándékékát.

Kiss Bálint, a kivitelező Magyar Telekom Csoport képviselője arról beszélt, hogy 30 hibrid dokkoló áll rendelkezésre a két állomáson, ezek pedig alkalmasak arra, hogy a későbbiekben elektromos kerékpárokkal bővíthessék a kölcsönözhető járművek sorát.

GPS van minden kerékpárban. Az állomások számának bővítése is lehetséges, például a város nagyobb gyáraiban is lehet rá igény – tette hozzá.

Az Eger Bringa rendszerről bővebben a https://egerbringa.hu oldalon tájékozódhatnak!

Forrás: Heves Megyei Hírlap
Fotó: Berán Dániel