Megjelent az Egészségügyi Világszervezet levegőminőségre vonatkozó új iránymutatása

Szerző: HungAIRy 2021. 09. 24. 10:38

Az Egészségügyi Világszervezet által javasolt irányértékek ambiciózusak és jelzik az igényt a légszennyezés mértékének csökkentésére, alacsonyabb koncentrációk elérésére. A cél egészségünk megóvása, a légszennyezettség által okozott betegségteher és társadalmi kár mérséklése.

 

Hosszas előkészítő munka és intenzív kutatás után 2021. szeptemberében az Egészségügyi Világszervezet (WHO) publikálta a 2005-ben kiadott, a levegőminőséggel kapcsolatos iránymutatásának frissített változatát. Az elmúlt másfél évtizedben számos új bizonyíték keletkezett a légszennyezettség egészségre gyakorolt hatásáról, és a legfrissebb tanulmányokban is sorra egyértelművé vált, hogy a légszennyezők nagyon alacsony koncentrációban is jelentős egészséghatással bírnak. Így a népesség egészségének védelme érdekében a vizsgált légszennyezőkre (PM2.5, PM10, NO2, O3, SO2, CO) vonatkozó új irányértékek alacsonyabbak, mint a 2005-ben meghatározott értékek. Az iránymutatás átmeneti célértékeket is javasol, melyek segítik azokat az országokat és régiókat, ahol a légszennyezettség súlyosabb probléma és a javasolt irányértékek elérése jelentős intézkedések meghozatalát teszi szükségessé. Számos légszennyező (pl. ultrafinom részecskék, elemi szén, szél által szállított por) esetén még nincs elegendő bizonyíték irányértékek meghatározására, azonban a jelentés ezen légszennyezők esetén jógyakorlatokat sorol fel arra vonatkozóan, hogy milyen jellegű vizsgálatok szükségesek a pontos kitettség meghatározásához, illetve arról is, hogyan csökkenthető a kitettség mértéke. Az irányértékek a környezeti és a beltéri levegőminőségre egyaránt vonatkoznak.

Az iránymutatás elérhető itt.

A HungAIRy LIFE integrált projekt legfontosabb célkitűzése a légszennyezés mértékének csökkentése Magyarország több településén és azok térségében, mellyel hozzájárul az Egészségügyi Világszervezet által javasolt irányértékek megközelítéséhez, illetve azok megtartásához.