Befejeződtek a 4x2 hetes mérések Kaposváron

levegőminőség mérő

Kaposvár Megyei Jogú Város Önkormányzata 2019-ben elindította – a HungAIRy LIFE integrált projektnek (IP) köszönhetően – azt a folyamatot, ami lehetővé teszi, hogy Kaposváron megépülhessen egy akkreditált levegőminőség mérő állomás, ami az Országos Légszennyezettségi Mérőhálózat része lesz.

 

Kaposvár eddig nem volt tisztában a város levegőjének minőségével, ezért már régóta kerestük a lehetőséget, aminek segítségével városunk mérőállomást üzemeltethet. Ennek hiányában ugyanis a levegőminőséggel kapcsolatos döntéshozatal is akadályokba ütközik. 
Az évi 2 alkalommal végzett manuális mérésekből tudjuk, hogy a városi légszennyezettség legfőbb forrásai a közúti közlekedésből és a lakossági tüzelésből származó kibocsátás, de a városnak ennél jóval több információra van szüksége. A HungAIRy LIFE IP-beli partnerségünknek köszönhetően városunk ezen régi álma valóra válhat, és levegőminőség mérő állomást telepíthetünk Kaposváron. 

A mérőállomás megépítését egy 4x2 hetes levegőminőség mérési sorozat előzte meg, amely egy minden évszakban elvégzett 2 hetes mérést jelentett a város központi részén található Berzsenyi parkban. A mérések egy hete befejeződtek, és az állomás kiépítésének helyszínét ezek alapján kijelöltük. 

A mérési eredmények minden esetben határérték alatt voltak. A Berzsenyi park Kaposvár szívében helyezkedik el, számos iskola található a közelben, illetve rengeteg fa veszi körül. A fák közelsége miatt a mérőállomás helyszínéül egy másik területet kellett kiválasztanunk. A lehetséges telepítési helyszínek közül környezetvédelmi szempontból a Sport Aréna környékére esett a választás, mivel ez a városrész viszonylag forgalmasabb, családi és tömbházak is találhatóak ott. A helyszínen kevesebb a telepített növényzet, így azok árnyékoló hatása, szennyezőanyag megkötő képessége kevésbé érvényesül. Az OMSZ és a Baranya Megyei Kormányhivatal szakemberei is a Sport Aréna környékét javasolták a tervezett mérőállomás ideális telepítési helyszínének, csakúgy, mint a helyszín kiválasztásáról szóló tanulmány.
Végül, de nem utolsósorban az Aréna melletti sportpályán rendszeresen sportolók is képet kaphatnak arról, hogy milyen minőségű a levegő. 

A folyamat további lépéseivel hamarosan újra jelentkezünk!

 

Forrás: Kaposvár Megyei Jogú Város Önkormányzata