Megújulóban a levegőminőségi tervek

A levegőminőség javítását illetően számos javaslat fogalmazódott meg és valósult meg az elmúlt évtizedekben. A levegőminőségi tervek célja, hogy tartalmazzák mindazon intézkedéseket, melyek megvalósításával az egyes térségek, települések legfontosabb légszennyező forrásai visszaszoríthatók.

 

A HungAIRy LIFE integrált projekt célul tűzte ki a levegőminőségi tervek végrehajtásának elősegítésével a levegőminőség javítását nyolc régióban. Ezt többek között a levegőminőségi tervek rendszeres felülvizsgálatával és fejlesztésével segítjük az illetékes hatósággal szoros együttműködésben. A projekt keretében eddig három levegőminőségi zóna esetén (Sajó-völgy, Pécs környéke, Debrecen környéke) zárult le a felülvizsgálat a levegőminőségi terv kihirdetésével, további négy esetben (Békéscsaba, Eger, Kaposvár, Szolnok és Karcag) a tervezet már közzétételre került, míg két helyen (Budapest és Tatabánya) még zajlanak a leghatékonyabb intézkedések megfogalmazását célzó egyeztetések.

A levegőminőségi tervek felülvizsgálatában fontos szerepük van a helyi ökomenedzsereknek, akik a HungAIRy LIFE integrált projekt keretében 2021-ben már havi rendszerességgel kapnak képzést, mely elősegíti a levegőminőséggel kapcsolatos helyi szintű feladatok hatékony megvalósítását, így a levegőminőségi tervek fejlesztését is.

A levegőminőségi tervek az alábbi linkeken érhetők el:

 

A HungAIRy LIFE integrált projekt 2021. január 1-jén a második fázisba lépett, így a most elfogadott, illetve az elfogadás alatt álló levegőminőségi tervekben szereplő intézkedések megvalósításának elősegítésén, nyomon követésén és új akciótervek kidolgozásán lesz a hangsúly. A levegőminőségi tervekben szereplő intézkedések megvalósítása egy jelentős lépés lesz az egyes települések, térségek levegőminőségének javításában.