Új automata mérőállomással bővült az Országos Légszennyezettségi Mérőhálózat

Kaposváron új automata mérőállomást adtak át 2024. április 25-én, így a HungAIRy LIFE integrált projektnek köszönhetően Békéscsaba mellett már a Somogy vármegyei székhelyen is folyamatosan nyomon követhető a levegőminőség alakulása.

Kaposvár célul tűzte ki, hogy 2030-ra a legegészségesebb megyei jogú városok közé tartozzon, melyhez elengedhetetlen a tiszta, egészséges levegő biztosítása – hangsúlyozta beszédében Borhi Zsombor, Kaposvár alpolgármestere. Megjegyezte, hogy az új automata mérőállomás és a 20 mérőegységből álló szenzorhálózat telepítése jelentős előrelépés a település számára a levegőminőség monitorozását illetően. 

Keszthelyi Nikoletta környezetvédelemért felelős helyettes államtitkár kiemelte, hogy a 2019-ben indult és 2026-ig tartó, hazai és uniós forrásból megvalósuló HungAIRy projekt célul tűzte ki többek között a mérési és modellezési kapacitások bővítését, a levegőminőségi tervek rendszeres felülvizsgálatát, a közlekedési és a lakossági eredetű kibocsátások csökkentését célzó pilot tevékenységek megvalósítását, szemléletformáló tevékenységek végzését, illetve egy országos tanácsadói hálózat létrehozását. Hangsúlyozta, hogy Magyarországon a legjelentősebb szennyező forrás a helytelen lakossági tüzelés. Az elmúlt években is javult a levegőminőség, de nem állhatunk meg, a környezettudatosságra való nevelést folyamatosan végeznünk kell.

Az átadást követően, a Jégcsarnoknál található mérőállomás üzemeltetését végző Baranya Vármegyei Kormányhivatal munkatársai tartottak bemutatót. A mérőállomáson folyamatosan monitorozzák az ózon (O3), a nitrogén-oxidok (NO, NO2), a kén-dioxid (SO2), a szén-monoxid (CO) és a kisméretű aeroszol részecskék (PM10, PM2.5) koncentrációját, illetve a meteorológiai paraméterek alakulását. A mérési adatok megtekinthetők az Országos Légszennyezettségi Mérőhálózat honlapján, ahol lehetőség van az adatok egyes időszakokra történő keresésére is.

A mérőállomás helyszínét Kaposvár Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Baranya Vármegyei Kormányhivatal és a HungaroMet Nonprofit Zrt. munkatásai előzetes mérések és jogszabályi előírások alapján határozták meg. A mérőállomás 2023 nyarán került telepítésre, majd ezt követően egy tesztüzem vette kezdetét. Az automata mérőállomás, illetve a szenzorhálózat mérési adatai jelentősen támogatják a levegőminőség javítását célzó intézkedések tervezését, illetve nélkülözhetetlen elemét képezik a lakossági tájékoztatásnak.

 

Fotó: Benke Róbert