Különleges módszerekkel javítanák Pécs levegőminőségét

Új, több éven át tartó környezetvédelmi program indul Pécsen, amelynek célja a légszennyezés visszaszorítása, a légszennyezettség csökkentése. Az 1,6 millió eurós – több mint félmilliárd forintos – és 2026-g tartó projekt segítségével a helyiek környezettudatosabbá tételét kívánják elérni. A szemléletformálás jegyében különleges módszereket is bevezetnek.

Pécsen is gondot okoz a közlekedésből, valamint a lakossági vegyestüzelésből, illetve illegális hulladékégetésből származó jelentős szállópor- és károsanyag-kibocsátás és az azzal járó légszennyezettség. Az önkormányzat egy sikeres pályázat eredményeként levegőminőség-javító programot indít kilenc hazai várossal közösen, a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. szakmai vezetésével és az Országos Meteorológiai Szolgálat közreműködésével. Utóbbi szervezet koordinálásával az érintett vevő városok létrehoznak egy olyan emissziós adatbázist, amellyel a légszennyezettség a későbbiekben országos szinten is modellezhetővé válik.

A program kapcsán Páva Zsolt polgármester úgy vélekedik, hogy bár az önkormányzat már eddig is többféleképpen igyekezett javítani a város levegőminőségén – például a tömegközlekedés modernizálásával –, a mostani, a lakossági szemléletformálást előtérbe helyező program teljesen új módszerekkel kíván harcba szállni a légszennyezettséggel.

– Ebben a projektben a pécsiek aktív közreműködésére is számítunk. Három olyan alprogramot indítunk, amelyek a város hosszú távú környezetvédelmi céljainak megfelelően járulhatnak hozzá a levegőtisztaság növeléséhez – fogalmazott a városvezető.

Az egyik pilot projekt keretében szolárkatasztert hoznak létre. Ennek lényege, hogy az interneten olyan, nagy felbontású légifotó-állományból és a város lézerszkenneres felméréséből előállított felületet tesznek elérhetővé, amelyen bárki kiválaszthat egy-egy épületet és megnézheti, hogy milyen és mekkora teljesítményű napelemes rendszer telepíthető rá – természetesen a tetőfelület méretét, tájolását, dőlésszögét és sok már szempontot figyelembe véve.

Az oldal többek között információkat szolgáltat az elméletileg telepíthető napelemes rendszer által megspórolt szén-dioxid- és szállópor-kibocsátás mértékéről, az ilyen rendszerekre vonatkozó aktuális pályázatokról, a régióban működő forgalmazó, telepítő cégekről és az engedélyezési folyamatról is.

Egy másik projektelem során a város zöldfelületeiről készül átfogó adatbázis, így a közterületeken lévő növényállomány kataszterbe való gyűjtésével tervezhetőbbé válik a zöldfelületek gondozása, bővítése, ráadásul mindez csökkenti az üzemeltetési költségeket is.

A pécsiek aktív közreműködésére a harmadik programelem is számít. Az elkészítendő mobilapplikáció révén a felhasználó megtudja, hogy mely útvonalon, milyen közlekedési mód igénybevételével jut el a legkönnyebben egyik helyről a másikra a városon belül. Az alkalmazás azt is megmutatja, hogy egyes módok (gyalogos, kerékpáros, motoros, személygépjárműves, buszos) mekkora környezetterheléssel járna. A fejlesztők a későbbiekben további szemléletformáló és városüzemeltetési menüpontokat is létrehoznak majd az alkalmazáson belül.