Climathon 2019

Climathon 2019

Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata „Találjunk együtt megoldást a hulladékokból származó levegőszennyezésre!” elnevezésű kihívással csatlakozott a Climathon 2019. kezdeményezéshez, amelyet a HungAIRy LIFE integrált projekt részeként valósított meg 2019. október 25-26-án.

2019. október 25-én az volt az induló öt csoport célja, hogy életszerű, kézzelfogható és megvalósítható megoldási javaslatokat dolgozzon ki annak érdekében, hogy a város főleg a hulladékokból származó levegőszennyezést mérsékelje, ezáltal javítsa a debreceniek közérzetét.

A megnyitót követően a rendezvény első szakmai szekciójában a HungAIRy projekt vezető partnere, a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. képviseletében Pomucz Boglárka szakmai vezető tartott előadást a levegőminőség javításával kapcsolatban. Ezt követően Piskolczi Miklós, az AKSD Plusz Nonprofit Kft. ügyvezetője vezette be a hulladékgazdálkodás rejtelmeibe a versenyzőket.

A versenyző csapatok munkáját az egész rendezvény folyamán egy professzionális tréner csapat, a NESTED Kft. segítette, a délután folyamán pedig Süvöltős László marketing- és üzletfejlesztési szakember tartott workshopot a csapatoknak üzleti modell fejlesztése témában. Ezt követően lakossági ötletvalidáció keretében a csapatok Debrecen főterén megkérdezhették a lakosság véleményét a kidolgozott ötletükről.

Október 26-án a Debreceni Climathon online platformon keresztül összekapcsolódott a Nyíregyházán megrendezett Climathon versenyzőivel, amelynek során a két város kicserélte a rendezvényen eddig megszerzett tapasztalatokat.

A csapatok végül megkezdték prezentációikat, amely során a 2 percben összefoglalták az ötletüket, majd 8 perc állt a szakmai zsűri rendelkezésére az esetleges kérdéseikhez, amelyet a hivatalos eredményhirdetés és díjátadó követett.

A harmadik helyezett a Green Hive nevű csapat lett, akik egy algából álló 7 méter magas tornyot képzeltek el, amely biomassza képzése mellett évente 13,4 tonna CO2 megkötésére képes. A második helyezett a Green IT nevű csapat lett, akik egy zöld Debrecen Applikációt terveztek, amelyben a lakosok értesülhetnek a várost érintő levegőminőségi hírekről, fenntarthatósággal kapcsolatos kezdeményezésekről, aktivitásukkal pedig pontokat gyűjthetnek, amelyeket vállalatok bevonásával kedvezményekre válthatnak be. A fődíjat a Cycle nevű csapat vihette el, akiknek célja a szemléletformálás volt, egy bicikliút segítségével. Ötletük alapja egy Hollandiában már megvalósult kerékpárút, amelynek bitumen alapjához műanyag palackokat adnak ledarált formában. Az így kapott bitumen 2-3-szor tartósabb a hagyományos utaknál, valamint elnyeli az autók károsanyag kibocsátását. Ez egy új eszköz lehet a debreceni lakosok szelektív hulladékgyűjtésének ösztönzésében, hiszen talán nagyobb kedvvel gyűjtik szelektíven a hulladékot, ha pontosan látják hova kerül, mire használják fel azt.

 

Forrás: Debrecen MJV