Sokan betértek a bringás reggelire Egerben

Harapnivaló és a Bikesafe program várta kedd reggel az érdeklődőket az egri Eszterházy téren. A HungAIRy LIFE integrált projekttel Eger önkormányzata is csatlakozott az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem Zöld heti programjához. 2023. április 18-án a Líceum előtt reggelivel készülnek az arra kerékpárral érkezőknek.

A korábbi években általában a belvárosban a Dobó téren vártuk bringás reggelivel az arra járókat, most az Eszterházy téren készültünk némi harapnivalóval kicsiknek és nagyoknak – mondta Ferencz-Nagy Kitti, ökomenedzser. Hozzátette: a programban az Egri Rendőrkapitányság is részt vett a Bike Safe programmal, ennek köszönhetően a helyszínen a bringák regisztrálására is lehetősége volt azoknak, akik betértek néhány finom falatra. A lehetőséggel közel száz kerékpáros és gyalogos élt kedd reggel.

A rendőrségi program lényege, hogy a kerékpárok adatai egy biztonságos, a rendőrség számára is hozzáférhető nyilvántartásba kerülnek. Ezáltal a biciklik egy esetleges bűncselekmény esetén visszakereshetőek, könnyebb a felderítésük, valamint a tulajdonoshoz történő visszajuttatása is. Rögzítik a kerékpár adatait – szín, típus, gyártó, gyártási szám, jellegzetességek – majd fényképfelvételeket is készít róla.

A HungAIRy projekt révén a környezettudatos közlekedés népszerűsítése céljából, Eger Bringa néven az önkormányzata közösségi kerékpáros rendszert is létrehozott két állomással, amelyet a hónap elején adtak át a helyieknek. Kiépítésével elsősorban a városban élőket szeretnék ösztönözni arra, hogy gépjárműveik helyett használják az alternatív közlekedési lehetőségeket.

Forrás: Heves Megyei Hírlap / Sz. M. L.
Fotó: Markus Spiske