Tatabánya teker… Bringára fel!

Tatabánya egykori bányászvárosból mára egy zöld, parkos, 65.000 lakosú nagyvárossá nőtte ki magát. Az önkormányzatnak nagyon fontos, hogy az ipari park és a közeli kőbánya, továbbá az intenzív autós forgalom mellett a település jó levegőjű, környezetbarát és élhető legyen – erről is beszélt Szücsné Posztovics Ilona polgármester, Tatabánya közösségi kerékpáros rendszerének (T-Bike) ünnepélyes átadóján, 2024. május 30-án a Tulipános Házban.

A LIFE IP HungAIRy „A levegőminőség javítása 8 régióban a levegőminősítési tervek végrehajtásának elősegítésével” elnevezésű projekt az egyik legjelentősebb környezetvédelmi probléma megoldását, a levegőminőség javítását célozza 8 régiót lefedve, 10 magyar településen. Ezt a projektben részt vevő szervezetek döntéstámogató, levegőminőség-modellező eszközök fejlesztésével, új légszennyezettségi mérőállomások telepítésével, az érintett települések levegőminőségi terveinek felülvizsgálatával, szemléletformáló, tájékoztató tevékenységgel, helyi pilot intézkedésekkel, valamint egy országos ökomenedzser tanácsadói hálózat működtetésével valósítják meg.

Tatabánya két fejlesztéssel is részt vesz a 2026.12.31-én záruló projektben: a közösségi kerékpáros rendszerrel, vagyis a T-Bike-kal, illetve 3 mobil mikroszenzoros levegőminőségmérő mobil állomás üzemeltetésével.

Szücsné Posztovics Ilona polgármester asszony hangsúlyozta, hogy a kerékpározás két szempontból is fontos: egyrészt egészségvédő hatású, másrészt jelentősen hozzájárul a környezetszennyezés csökkentéséhez, hiszen arra ösztönzi az embereket, hogy a gépjárműről térjenek át a biciklire.

A kerékpárhálózat fejlesztése már korábban megvalósult, sőt 2020-ban a Tatabánya – Tata szakasz elnyerte az Év Kerékpárútja címet is. A sportolni, kirándulni vágyók eltekerhetnek Oroszlánytól Tatabányán át egészen Dunaalmásig.

A T-Bike hat helyszínen, 75 hibrid dokkolóállomáson 25 mechanikus és 25 elektromos rásegítéssel ellátott (pedelec) kerékpár várja a lakosságot és turistákat. A rendszer próbaüzeme idén áprilisban indult Tatabánya Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatalának, a Komárom-Esztergom Vármegyei Rendőr-főkapitányság munkatársainak és a Tatabányai Árpád Gimnázium diákjainak bevonásával. A május 31-ig tartó bevezető időszakban 4 féle jegytípus közül választhattak a bringázni vágyók. Az éles üzem június 3-án indul.

Tatabánya másik fejlesztése az a 3 db mobil mikroszenzoros levegőminőségmérő mobil állomás üzemeltetése, melynek célja, hogy minél pontosabb képet kapjon az önkormányzat a település légszennyezettségéről, illetve, hogy a mérési adatok ismeretében azonosítják azokat a részeket, ahol a leginkább szükség van új, a levegőminőség javítását célzó intézkedések bevezetésére.

Az állomások 6 db szenzort tartalmaznak, napelemmel és beépített akkumulátorral is működnek. A levegőminőségmérő műszerek mozgathatók, lapostetők mellett villanyoszlopokra is felrögzíthetők.

A két projektet össze is kapcsolták, hiszen a T-Bike weboldalon mindig láthatóak az adott napra jellemző levegőminőségi adatok. 

További részletek:

www.tatabanya.hu

www.tbike.hu