Madarak és fák napja a Herman Ottó Konferencia Központban

2022. május 13-án, pénteken, csaknem 300 általános iskolás korú gyermek ünnepelte a Madarak és fák napját a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft.-ben.

A fiatalok 10 állomáson gyarapíthatták tudásukat természetvédelmi és környezetvédelmi feladatok megoldásával és kisfilmek nézésével, zajszennyezési és komposztálási ismeretek szerzésével, növény- és állatbemutató megtekintésével. A begyűjtött pecséteket végül kis ajándékcsomagokra cserélhették be a gyerekek és tanáraik.

A rendezvény szabadtéri helyszíne szó szerint hangos volt ezen a napon a lelkesen kiáltó, sikító diákok hangjától, akiknek a zajszennyezését szemléltették és mérték a program egyik állomásán. A természetvédelmi játékokat a rendezvényt finanszírozó Grassland-HU LIFE integrált projekt standján és a Vadonlesőknél próbálhatták ki a gyerekek. Lehetőség volt komposztálót építeni, továbbá hasznos gyakorlati ismereteket is szerezni e témában az udvaron, csakúgy mint bagolyköpetet vizsgálni a Pangea Egyesület állomásán.

A Herman Ottó Konferencia Központban – madarak kivetített képeinek nézegetése és csicsergésük hallgatása közben – a HungAIRy LIFE IP környezetvédelmi feladatait oldhatták meg az érdeklődők, de élő és kitömött állatokat is simogathattak a fiatalok, valamint húsevő növényeket is bemutattak az iskolásoknak a Turázoo Miniállatkert és a Vadonleső állomásain. A 14 osztály, kisebb csoportokra osztott, 7-14 éves tanulói érdeklődve nézték a természetvédelmi és környezetvédelmi témájú kisfilmeket, videókat a bemutató állomáson.

A meghirdetett idősávok szabad helyei gyorsan beteltek, így sajnos sok osztályt nem tudtunk fogadni ezen a napon. Terveink szerint – a sikeren felbuzdulva – további hasonló program fog megvalósulni az év során a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. szervezésében.