hungairy kibocsátás csökkentés

Kibocsátás csökkentés

Napjainkban a légszennyezettség az egyik legjelentősebb egészségkárosító kockázati tényező. Több mint 400 ezer európai uniós állampolgár – köztük több mint 10 ezer magyar – hal meg évente, valamint még ennél is többen szenvednek légzőszervi vagy szív- és érrendszeri megbetegedésekben a nem megfelelő levegőminőség következtében.

Hazánkban az uniós csatlakozás után az új, szigorú, környezetvédelmi előírásoknak köszönhetően nagy előrelépésként könyvelhető el az ipari emisszió és az elektromossághoz, valamint a hőtermeléshez köthető szennyezés nagyarányú csökkenése. Ezzel egy időben a lakossági fűtés, a hulladék illegális égetése, valamint a közlekedés váltak az alapvető emissziós forrásokká.

A környezetvédelmi tudatosítás érdekében egy általános szakmai tartalmat dolgoz ki a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. és A Mindennapi Kultúráért Egyesület. Emellett rendszeresen tudatosító, tájékoztató oktatásokat szervez a két szervezet a résztvevő települések, projektpartnerek részére a közös tudás megfelelő átadása érdekében. Egy speciális akció külön figyelmet fordít majd a mezőgazdasági technikákról és a fa beszállítói láncról.

A lakossági tüzelés által okozott légszennyezés csökkentése érdekében a projekt részeként különböző pilot akciókat indítanak: például a távfűtés támogatására és népszerűsítésére Budapest belvárosában, valamint a zöldterületek fejlesztésére Debrecenben.

A mezőgazdaság a lakosság és a közlekedés után a harmadik legnagyobb emissziós szektor. A mezőgazdaságban – mind a gabonatermesztés, mind pedig az állattenyésztés területén – több olyan technológia ismert, amelyekkel jelentősen csökkenthető a PM10 kibocsátás. Az elérhető technológiák kipróbálása Magyarországon a projektben résztvevő településeken olyan tapasztalatot eredményezhet, amely alapján a légszennyezés hatékonyan csökkenthető a magyar mezőgazdasági termelők által.

A projekt során rendezvényeket és képzéseket szervezünk mezőgazdasági vállalkozók számára, előadásokat tartunk a szálló por koncentrációjának csökkentési módjairól, azok alkalmazásáról a mezőgazdasági és információcserére lesz lehetőség a témában.