Második nemzetközi konferencia a légszennyezésről

A HungAIRy LIFE integrált projekttel kapcsolatban a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. jövőre második alkalommal szervezi meg az Úton a tisztább levegőjű Európa felé című nemzetközi konferenciáját. A rendezvény az európai levegőminőségi szakértők kulcsfontosságú platformja.

A légszennyezés jelenti a legnagyobb környezeti egészségügyi kockázatot Európában, és jelentős hatással van bolygónk éghajlatára. Számos erőfeszítést tettünk már a legfontosabb légszennyező anyagok koncentrációjának csökkentése érdekében Európában; azonban egyértelmű, hogy a különböző ágazatokban, például a lakossági fűtésben vagy a közlekedésben a légszennyező anyagok kibocsátásának csökkentése elengedhetetlen a szabványoknak és iránymutatásoknak való megfeleléshez. Ezt a folyamatot nemzeti kötelezettségvállalásokkal lehet elérni, és nemzetközi együttműködések segíthetik elő.

A HungAIRy LIFE integrált projekttel kapcsolatban a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. 2024-ben megszervezi a Második nemzetközi konferencia a levegőszennyezésről – Úton a tisztább levegőjű Európa felé című konferenciáját.

 Az első konferenciát 2021-ben rendezte meg a projektet koordináló kft. 11 ország 88 szakértőjének részvételével. Ezzel a konferenciával kívánják a szervezők újra összehozni az Európa különböző régióiban dolgozó, levegőminőségi szakértőket. A szervezők várják mind a folyamatban lévő, mind a közelmúltban befejezett projektekről szóló előadásokat, különösen azokat, amelyeket az Európai Unió LIFE programja finanszíroz. A konferenciára olyan szakértőket is várunk, akik más programok (pl. Horizont 2020, Interreg) keretében finanszírozott projekteket mutatnak be.

A megvitatandó témák többek között a következők:

  • levegőminőségi modellezés,
  • új technológiák és hálózatok a levegőminőség-ellenőrzésben,
  • kibocsátáscsökkentési stratégiák és gyakorlatok a különböző ágazatokban (pl. lakossági, közlekedési, mezőgazdasági),
  • a tevékenységek hatásainak nyomon követése,
  • kommunikációs stratégiák és bevált gyakorlatok,
  • a szakpolitikák átvétele,
  • a légszennyezés hatása az éghajlatra és az épített környezetre.

Forrás: Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft.