Miskolc levegőminősége élőben – elindult a pmmonitoring.hu weboldal

Szerző: Miskolc MJV Önkormányzata 2021. 09. 03. 12:21

2021. szeptember 2-án a Miskolci Egyetemen ünnepélyes keretek között átadták a HungAIRy PM monitoring rendszert. Ettől a naptól a nyilvánosság számára is elérhetők Miskolc részecske – köznyelvben szállópor – szennyezettségére vonatkozó adatai a pmmonitoring.hu honlapon keresztül.

 

A Miskolci Egyetem és Miskolc MJV Önkormányzatának szakemberei több mint két éves közös kutató-fejlesztő munkájának eredményeképp elkészült mérőegység-hálózat és a pmmonitoring.hu honlap. Az ünnepélyes átadáson köszöntőt mondott:

- Prof. Dr. Horváth Zita, a Miskolci Egyetem rektora,

- Bozzay Péter, a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. ügyvezetője és

- Veres Pál, Miskolc MJV polgármestere.

A köszöntőkben minden felszólaló kiemelte a rendszer jelentőségét, amely fontos mérföldkő a HungAIRy LIFE integrált projektben és valós lehetőség arra, hogy javulást lehessen elérni Miskolc levegőminőségében. 

A mérőegység-hálózatot és a https://pmmonitoring.hu/ honlapot átadta:

Prof. Dr. Palotás Árpád Bence dékán (Miskolci Egyetem Műszaki Anyagtudományi Kar) és Dr. Szenzor

Dr. Szenzor videó formájában jelentkezett be és mutatta be a weboldal működését. A rendszer átadása egy több színnel világító szenzor leleplezésével és működésének élő bemutatásával történt: a szenzorba füstöt juttatva megváltozott a mért PM szennyezettség, amelyet a felvillanó piros lámpa jelzett.

 

Mire jó a HungAIRy PM monitoring rendszer?

A rendszer létrehozásának fő célja, hogy nagy felbontású adatokkal rendelkezzenek Miskolc levegőminőségéről és ezt az információt egyszerű, praktikus, közérthető formában mindenki számára hozzáférhetővé tegyék. Ezért a pmmonitoring.hu honlapon nemcsak az adatokat mutatják be térképes formában, hanem egészségtanácsokkal, további hasznos tudnivalókkal is szolgálnak a levegőminőség javítása érdekében.

Ezenfelül a megalapozott szakmai döntések előkészítéséhez is elengedhetetlen a minél részletesebb információk rendelkezésre állása a levegő minőségéről. A rendszer működésének eredményeként nemcsak az érdeklődők tájékozódhatnak környezetük aktuális PM szennyezettségi állapotáról, hanem reményeik szerint beazonosíthatók lesznek a nem regisztrált szennyezőanyag-források, a levegőminőség javítása érdekében beavatkozást igénylő „levegőminőségi gócpontok”. Az adatok feldolgozása segít Miskolc levegőminőségi folyamatainak megismerésében, ezáltal a szennyezettség csökkentéséhez szükséges feladatok meghatározásában.

 

Ki az a Dr. Szenzor?

Dr. Szenzor egy animációs figura, a pmmonitoring rendszer „arca”, „a miskolci levegőminőség szakértője”. Célja, hogy a szakmai információkat közérthetően adja át a széles közönség részére. Tervezője a miskolci grafikus, Török Eszter, a hangját Fandl Ferenc színművész adja. Dr. Szenzor először az átadó ünnepségen jelent meg, jelenleg a pmmonitoring.hu honlap nyitóoldalán lehet vele találkozni.

 

Hogyan épül fel a rendszer?

A mérőegységek telepítését több mint kétéves előkészítő munka előzte meg. Az egyes, kereskedelemben kapható PM szenzorok közül alapos tesztelést követően választották ki az Miskolci Egyetem kollégái a legpontosabbat. A mérőegység tesztelése során egy éven keresztül végeztek összehasonlító méréseket az Országos Légszennyezettségi Mérőhálózat akkreditált monitorállomásainak műszereivel. A páratartalom okozta mérési pontatlanságok kiküszöbölése érdekében kalibráló szorzót határoztak meg, továbbá elvégezték minden egyes mérőegység klímakamrás tesztelését. A hardveres és szoftveres fejlesztések segítségével a szenzorok kritikus időjárási körülmények között is megfelelő adatot tudnak szolgáltatni.

A mérőhálózat pontjainak kijelölésénél a fő cél az volt, hogy a város minden területéről rendelkezzenek megfelelő információkkal. Így a kialakításnál az alábbi öt kategóriába osztották a beavatkozási területet. A referencia helyszínek esetében a szenzorokat a városban jelenleg üzemelő 3 automata mérőállomáson helyezték el, együttműködve a B.-A.-Z. Megyei Kormányhivatallal, mint üzemeltetővel. Az alaphálózatban a város fő tengelyén elhelyezkedő egyes településrészek kerültek kijelölésre. A „városi 1. Városrészek” megnevezésű csoportba a fő tengely közelében elhelyezkedő településrészek kerültek. A kiválasztásnál figyelembe vették, hogy mind a kertvárosias (egyedi fűtésű), mind az emeletes bérházas (távfűtésű) övezetre rendelkezzenek adatokkal. A „városi 2. Periféria” csoport mérőegységei a város külső területein találhatók.  A „környék” elnevezésű mérőpontok a város közvetlen szomszédságában található településekre vonatkoznak. Ez utóbbi pontok kiépítésére a következő időszakban kerül sor.

A telepített mérőeszközök a mért adatokat a központi szerver adatbázisaiba továbbítják, ahol a validálás után az adatok rendezése történik. A validált adatok légszennyezettségi térkép formájában jelennek meg, emellett mobiltelefonos applikáció fejlesztése is folyamatban van.
A mérőhálózat Miskolcon 2021. szeptember 2-től érhető el a nyilvánosság számára a pmmonitoring.hu honlapon keresztül.

További információ: https://miskolc.pmmonitoring.hu/gyik

 

Miért fontos a levegőminőség témája?

A légszennyezettség nemcsak Miskolcon és Magyarországon, hanem az egész világon az egyik vezető környezeti és egészségügyi probléma, amint azt az Európai Környezetvédelmi Ügynökség is leírja jelentésében. A hatások nagyságrendjére jellemző, hogy 2016-ban kb. 400.000 európai ember korai halálában játszott közre a légyszennyezettség. Sajnos a Sajó-völgye – és benne Miskolc – Európa legszennyezettebb levegőjű területei közé tartozik, különösen a fűtési időszakban. Ennek a problémának az enyhítésén dolgozik a Miskolci Egyetem és Miskolc MJV Önkormányzata a HungAIRy LIFE integrált projekt keretében.

 

  Fotók: Mocsári László, Doró Viktória