Egy levegőn osztozunk

Félidejéhez érkezett a HungAIRy LIFE integrált projekt, amelynek eddig elért eredményeit mutatjuk be mai rendezvényünkön – mondta el köszöntőjében Bozzay Péter, a projektet koordináló Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. ügyvezetője az önkormányzatoknak és a kormányhivataloknak szervezett workshopon.

Az ügyvezető köszöntőjében kiemelte: 19 projektpartnerükkel többek között emissziós adatbázisok fejlesztésén, közösségi kerékpáros rendszerek létrehozásán, valamint egy országos szakértői, tanácsadói hálózat működtetésén túl, átfogó szemléletformáló, tájékoztató tevékenységet végzünk.

Az Energiaügyi Minisztérium környezetvédelemért felelős helyettes államtitkára közölte, a HungAIRy LIFE integrált projekt, amely 2019-ben indult, teljes költségvetése 5,2 milliárd forint, amelynek a 40 százaléka hazai forrásból valósul meg. A 8 éves időtartamú projekt az ország 8 régiójának 10 településén levegőminőségi tervek végrehajtását szolgálja egyebek mellett emissziós adatbázisok fejlesztésével és átfogó szemléletformáló programokkal.

Keszthelyi Nikoletta több, más projektről, kormányzati intézkedésről is beszámolt előadásában, amelyek szintén a levegőminőség javítását szolgálják. Ezek közül példaként kiemelte az idén februárban indult Kölcsönkapott levegő című programot, amelyben általános iskolásoknak magyarázzák el a megfelelő levegőminőség fontosságát.

Szemléletformálás, érzékenyítés, tudásátadás – sorolta a projekt lakosság szempontjából fontos részeit Bezegh Barbara, a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. Nemzetközi Projektek Igazgatóságának vezetője. A célkitűzések közül kiemelte a légszennyezés megelőzési tanácsadói hálózat létrehozását, a döntéshozók támogatását helyi adatokkal és modellel, valamint a tudásátadás és a bevált gyakorlatok terjesztését országos és nemzetközi szinten.

Szigeti Tamás, a projekt szakmai vezetője rámutatott, hogy miért fontos a légszennyezettségről beszélni. Az emberi élet minőségét alapvetően meghatározza a levegő tisztasága, és a légszennyezés jelentős egészségkárosító hatással bír. Emiatt társadalmi érdek a szennyező anyagok kibocsátásának folyamatos csökkentése, a levegő minőségének javítása. A levegőbe kerülő kis méretű szálló por a legnagyobb mértékben a nem megfelelő lakossági tüzelésből és fűtésből, illetve a hulladékok illegális égetéséből származik.

Az ökomenedzser hálózattal kapcsolatos tudnivalókról tartott beszámolót Babcsány Ildikó, a hálózat vezetője, aki a workshop egyik megálmodója is volt. A hálózatot alkotó szakértők összekötőkként működnek, segítik az önkormányzat, a lakosság és a többi érdekelt fél közötti információcserét, valamint koordinálják a helyi levegőminőségi tervek végrehajtását és felülvizsgálatát.

A program további részében a projektben tevékenykedő partnerek és a koordináló kedvezményezett szakemberei tartottak előadásokat, amelyek alább elérhetőek el.

Bezegh Barbara: Levegőminőség javítása 8 régióban a levegőminőségi tervek végrehajtásának elősegítésével – félidőnél a LIFE IP HUNGAIRY projekt

Dr. Szigeti Tamás: Légszennyezettség és egészséghatás

Uramné dr. Lantai Katalin: Hogyan tervezzünk hatékony levegőminőségi akciókat?

Babcsány Ildikó: Kapacitásépítés a partner településeken – ökomenedzserek akcióban

Dobó Zsolt: PM monitoring hálózat

Nagy Dezső: Intézkedések a helytelen tüzelés visszaszorítására Miskolcon

Vass Gergő: Közösségi komposztálók

Dr. Szigeti Tamás: A tűzifaellátási lánc optimalizálásának lehetőségei

Lőcsei-Tóth Kinga: Közlekedés optimalizálásának lehetőségei városokban

Dr. Béres András: Mezőgazdasági eredetű kibocsátások csökkentési lehetőségei

Róka Róbert: Zöldfelületi kataszter létrehozása

Bősze Balázs: Szemléletformálási akciók a projektben

Babcsány Ildikó: Általános jógyakorlatok, energiahatékonyság

Koplányi Nóra: Közlekedéssel kapcsolatos jógyakorlatok

Forrás: Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft.