Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata

 

Magyarország negyedik legnépesebb városa és az észak-magyarországi régió központja Miskolc. Ezen felül olyan természeti kincsek otthona, mint az egyedülálló Barlangfürdő, Lillafüred az ország legmagasabb vízesésével, a Hámori-tóval és a Szent István barlanggal, vagy mint a Belváros szívében emelkedő hegy, az Avas. Megcsodálható itt a mai Magyarország első kőszínháza, az Avasi kilátó, a Diósgyőri vár, a Palotaszálló és Közép-Európa legnagyobb ikonosztáza is. 

További információ a városról: www.miskolc.hu

Bár Miskolc nehézipari központként él a köztudatban, ezzel szemben a város legjelentősebb iparágai a járműipar, az elektronika a vegyipar és az élelmiszeripar. Ennek megfelelően már a levegőszennyezettség sem ipari eredetű, hanem jellemzően a téli fűtési időszakban, kedvezőtlen meteorológiai körülmények esetén alakul ki, illetve a legforgalmasabb közlekedési csomópontok közelében.

 

A HungAIRy LIFE integrált projektben megvalósuló akciók

 

A miskolci projektrészt Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata a Miskolci Egyetemmel és a MIKOM Miskolci Kommunikációs Nonprofit Kft.-vel közösen valósítja meg.

A PM10 szennyezés csökkentéséhez szükséges intézkedések előkészítése érdekében a levegőminőség nagyfelbontású mérésére van szükség városszerte. Ezért jelenleg is zajlanak egy nagyfelbontású PM monitoring hálózat kiépítésének előkészületei. A mérőműszereket helyi intézmények, vállalatok és magánszemélyek területén helyezzük el, majd a mért adatokat egy központi adatbázisba továbbítjuk, ahol az adatok validálása, kiértékelése és tárolása történik. A lakosságot honlapon, telefonos applikáción és egyéb felületeken keresztül tervezzük tájékoztatni a PM10 szennyezettség mértékéről és ellátni az ehhez kapcsolódó információval, tanácsokkal, figyelmeztetésekkel.

Továbbá Miskolc levegőminőségének javítását szeretnénk elérni a kerti hulladék égetésének tiltásával és a komposztálás népszerűsítésével. 2021-től tilos a zöld hulladék égetése az egész országban, de a tiltás csak akkor lehet hatékony, ha a kapcsolódó intézkedéseket egymással párhuzamosan alkalmazzuk. A program komponenseinek tervezését, az akciók koordinálását és megvalósítását a projekt keretében kialakított Ökomenedzser Iroda végzi. A nyilvánosság hatékonyabb tájékoztatása, a környezetvédelmi tudatosítás, a komposztálás népszerűsítése és a szemléletformáló oktatás eredményeként számítunk a lakossági PM kibocsátás csökkenésére.

További információ: hungairy [at] miskolc.hu (hungairy[at]miskolc[dot]hu)