Nem titok, hol a leginkább szennyezett a levegő Miskolcon

A Miskolci Egyetem és Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzat együttműködésének köszönhetően bárki ellenőrizheti a levegő minőségét. A pmmonitoring.hu weboldalon, Miskolc különböző városrészeiben követheti nyomon a levegőminőség aktuális adatait az odalátogató.

Rossz és veszélyes a levegő minősége – aggodalmat keltők az ezzel kapcsolatos hírek. Van egy weboldal, amelyen bárki ellenőrizheti, hogy az ő közelében mekkora a baj. Az említett weboldalt vizsgálva hétfőn délelőtt 10-kor a mérőhelyek 80 százalékán szennyezett kategóriát mutatott. Erősen szennyezett volt az Avasalja, a Béke Szálló környéke, a Kassai út és a Selyemrét levegője. Elfogadhatót jelzett az Egyetemvárosban és az Avas II. ütemben, jó minősítést mutatott a Tapolcai Vízműnél és az Avas tetőn elhelyezett műszer, Tapolca Dél-nél és Joyson mellett elhelyezett műszer pedig nem jelzett adatot.

Mit kell tudni a mérésről?

A Miskolci Egyetem és Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzatának részvételével zajló, a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. által koordinált HungAIRy LIFE integrált projekt keretében valósult meg a levegőminőséget mérő, ún. PM monitoring hálózat és az ehhez köthető pmmonitoring.hu weboldal, melyen Miskolc különböző városrészeiben követheti nyomon a levegőminőség aktuális adatait az odalátogató. Az egyetem a projekt keretén belül Miskolcon és Kaposvárott nagy felbontású mérőhálózatot hozott létre, a környezeti kisméretű aeroszol részecske (PM10 és PM2.5; hétköznapinevén szálló por) szennyezettség megismerése és feltérképezése érdekében.

A Miskolcon 60 darab mérőegységből álló hálózat eloszlása a város teljes területét kívánja lefedni. A kihelyezett mérőegységek moduláris rendszerűek, a szenzorok és az adatgyűjtő rendszer alacsony költségűek és energiafogyasztásúak. A levegőminőség aktuális helyzetéről térképes formában tájékozódhatunk.

Ezzel kapcsolatban elindult egy kampánysorozat, melynek keretében különböző plakátok készültek, online felületekre, buszmegállókba. A kampányhoz tartozik az ismeretterjesztés, mely a levegőminőség javítása illetve az egészség megőrzése érdekében született.

A Nemzeti Népegészségügy Központ felhívása szerint egyébként a jelenlegi légszennyezettségi adatok mellett Miskolc egész területén ajánlott a maszkviselés hosszabb kint tartózkodás esetén, különösen az érzékeny lakosságcsoportok esetén.

Mit tehetek én a levegőminőség javításáért?

Elsődleges feladat a kisméretű aeroszol részecske kibocsátás csökkentése, tehát fűtsünk okosan, és ne égessünk hulladékot.

A legkevesebb légszennyezőanyag kibocsátással a megújuló energiával történő fűtés jár (például geotermia, hőszivattyú, napkollektor). Kedvező az elektromos fűtés is főleg, ha napelemekkel állítjuk elő az energiát. A porkibocsátás szempontjából gázfűtés is kevéssé szennyező.

Ha szilárd tüzelőanyagot használunk, akkor csak száraz fával (a nedvességtartalma kevesebb mint 15 százalék), fapellettel vagy fabrikettel fűtsünk. A nedves fa, szén, lignit égetése rendkívül szennyező. Az MDF, pozdorja, OSB, stb. bútorlapok elégetése a porszennyezés mellett nagyon veszélyes, egészségkárosító anyagok kibocsátásával is jár, ami a közvetlen környezetünkbe kerül. A műanyag szemét, autógumi, ruha, kezelt fa hulladékok (például régi ablakkeret vagy farostlemez) égetése is tilos, ezen anyagok tüzelése során is káros anyagok kerülnek a levegőbe.

Az avar vagy zöldhulladék égetése rendkívül szennyező. Égetés helyett komposztáljunk vagy használjuk a zöldhulladék házhoz menő elszállításának lehetőségét. A zöldhulladékot lerakhatjuk a hulladékudvarokban is. Használjuk a közösségi közlekedési eszközöket, kerékpározzunk, gyalogoljunk. Miskolcon az avar és a kerti hulladék égetése szigorúan tilos, melyet az önkormányzat rendeletben szabályoz.

Mérsékeljük a személygépjárművek használatát. Használjuk helyette a közösségi közlekedést. A dízel járművek részecske kibocsátása különösen erősen szennyezi a levegőt. Kerüljük a gépjárművek üresjáratását, mert ilyenkor a légszennyezésük megsokszorozódik. A kerékpár az egyik legkörnyezetkímélőbb közlekedési eszköz. Használatával nem terheljük a város levegőjét. Levegőminőségi szempontból kedvező a modern, elektromos hajtású gépkocsik használata.

Forrás: boon.hu