Környezettudatos gazdálkodás a gyakorlatban

Környezettudatos gazdálkodás a gyakorlatban címmel tartott online, NAK akkreditált képzést A Mindennapi Kultúráért Egyesület a mezőgazdasági szaktanácsadók és az ökomenedzserek számára 2022. február 25-én. A képzés a HungAIRy LIFE integrált projekt mezőgazdasági kibocsátáscsökkentési célkitűzéseihez kapcsolódott.

 

A mezőgazdasági tevékenységek jelentős forrásai a kisméretű részecske és ammónia kibocsátásnak. Éppen ezért fontos a mezőgazdasági termelők, szaktanácsadók képzése a kibocsátás csökkentése terén. A Mindennapi Kultúráért Egyesület a HungAIRy elnevezésű, a levegőminőség 8 magyarországi régiójában történő javítását célzó LIFE integrált projekt keretében a mezőgazdasági eredetű légszennyező anyag kibocsátások csökkentésével kapcsolatos ismeretek közreadására szervezte a mezőgazdasági szaktanácsadók és az ökomenedzserek számára az online, NAK által akkreditált képzést ”Környezettudatos gazdálkodás a gyakorlatban” címmel.

A képzés keretében röviden bemutatták a HungAIRy projekt legfontosabb jellemzőit és mezőgazdasági kibocsátáscsökkentési célkitűzéseit, az ezen a területen eddig elért legfontosabb eredményeket és a további jövőbeli feladatokat.

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Egyetemi laborközpontjának vezetője, dr. Béres András előadásában külön kitért a legfontosabb levegővédelmi alapfogalmakra, hazánk levegőminőségét befolyásoló tényezőkre, és részletesen bemutatta a hazai kisméretű részecske kibocsátás és ammónia kibocsátás legfontosabb jellemzőit, egészségügyi és egyéb környezeti hatásait.

Szilágyi Arnold, a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Karának munkatársa a növénytermesztés légszennyező anyag kibocsátását befolyásoló tényezőket mutatta be, előadásában foglalkozott a kisméretű részecske kibocsátás csökkentési lehetőségeivel, és a szervestrágya, illetve műtrágya kijuttatási módjának az ammónia kibocsátásra gyakorolt hatásaival.

A záró előadásban dr. Béres András központvezető az állattartás kisméretű részecske és ammónia kibocsátásával, a kibocsátáscsökkentés lehetőségeivel foglalkozott. Részletesen bemutatta a Nemzeti Kibocsátási Határérték Irányelvben (NEC-irányelv) megfogalmazott kibocsátáscsökkentési célokat, ezen célok mezőgazdasági vonatkozásait. Külön felhívta a figyelmet az egyes állatfajtáknak az összes kibocsátásokban betöltött szerepére, a kibocsátáscsökkentési lehetőségekre és azok gazdasági vonatkozásaira.

 

Az online eseményt 62 résztvevő kísérte figyelemmel, az előadás anyagai az alábbi linken  

https://amke.hu/kornyezettudatos-gazdalkodas-gyakorlatban-eloadas-anyagok/ megtekinthetőek.