Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek NV

 

A VITO egy független flamand kutatószervezet, amely a tiszta technológiák és a fenntartható fejlődés területén tevékenykedik. Mi a céljuk? A fenntartható világba való átmenet felgyorsítása.

A VITO környezetvédelmi modellező részlege olyan termékeket és szolgáltatásokat állít elő, amelyek egyesítik az adatokat a föld, a levegő és a víz szaktudásával, ezáltal segítve a kormányzati és magánszervezeteket abban, hogy kiválasszák és rangsorolják azokat az intézkedéseket, amelyek bolygónk megóvását szolgálják. Az egyik ilyen termék az ATMOSYS, egy levegőminőség-menedzsment szoftveres eszközök és webes alkalmazások sorozata. Ezt kifejezetten a levegőminőséggel kapcsolatos jogszabályok és politikák regionális és városi szintű végrehajtásának támogatására hozták létre.

Az ATMOSYS költséghatékony, felhasználóbarát eszközökből áll, amelyek előre jelzik a levegőminőségi epizódokat, leképezik a levegőminőséget nagy térbeli felbontással és támogatják a döntéseket, hogy hol, mikor és hogyan kell intézkedéseket tenni a levegőminőség javítására.

Bővebben: vito.be

 

A HungAIRy LIFE integrált projektben megvalósuló akciók

A HungAIRy keretén belül a VITO elsősorban kapacitásépítést fog biztosítani. Az ATMOSYS városi léptékű levegőminőségi térképezési és tervezési támogatási eszközöket a magyarországi helyzethez igazítják, hogy a nemzeti és a helyi hatóságok jobban megismerjék az ország levegőszennyezésének hotspotjait. Az egész ország levegőminőségi állapotának ezen „alap” nézetéből kiindulva a VITO kifejleszti az ATMO-terv várostervezési eszközt, hogy a projekt későbbi szakaszaiban a magyar partnerek megvalósíthassák és kipróbálhassák saját levegőminőségi terveiket a közlekedésből és a lakossági fűtésből eredő kibocsátás csökkentése érdekében.

Az ATMOSYS két fontos bemenete a helyi kibocsátás, amely hozzájárul a légszennyezés problémájához és a háttér levegőminőség. Ez utóbbi a CHIMERE modellből származik, amelyet a Magyar Meteorológiai Intézet (OMSZ) működtet. A helyi kibocsátáshoz a VITO segítséget nyújt az OMSZ-nek a projektben részt vevő különböző városok kibocsátási adatainak összegyűjtésében, kellő részletességgel a települések méretarányos modellezéshez, és felállít egy új lakossági és közlekedésből fakadó kibocsátási adatbázist, amelyet az ATMOSYS-szel használhatnak a levegőminőségi tervek végrehajtásához.