Eger Megyei Jogú Város Önkormányzata

 

Eger Heves megye székhelye. A megye keleti határához közel, a Bükk lábánál fekszik, az észak-déli tengelyű Eger-patak völgyében. A város vízfolyásokban, völgyekben, dombhátakban gazdag, kedvezőek a környezeti és táji adottságai. A város egyedi hangulatát, belvárosának arculatát a középkori utcahálózatra épült késő barokk, eklektikus és szecessziós épületek egymásmellettisége adja. Eger, megyei jogú város, felsőfokú központ, lakossága 56 ezer fő.

Bővebben: varos.eger.hu

 

A HungAIRy LIFE integrált projektben megvalósuló akciók

A projekt gerincét az ökomenedzseri iroda létrehozása jelenti, amely feladatot szakirányú végzettségű munkatárs látja el az önkormányzat épületében kialakított külön irodában. A feladat része a külső helyszíneken végrehajtott kampányok, szemléletformálás és információ átadás a lakosság irányába.

Az önkormányzat feladata a lakossági fűtésre vonatkozó emissziós adatok feltérképezése, amelyek a modellezés bemenő adatait szolgálják. Összegyűjtésük – megfelelő adatbázisok hiányában – nehézkes, de több forrásból beszerzett közvetett információkból megfelelő adatokat lehet kinyerni. A külterületi biomassza égetés feltérképezése és ellenintézkedések megtervezése is fontos része az akciónak. E folyamatokat segíti a kidolgozandó térinformatikai rendszer összetett elemzési képessége. A levegőminőségi terv felülvizsgálata az eltelt idő és a beszerzett új információk, adatok miatt szükségessé válik. A közösségi kerékpár rendszer megvalósítása – a társtelepülésekkel közösen – lehetőséget ad a szemléletformálásra és a teszt időszak sikere esetén hosszútávú, bővített rendszer jöhet létre. A tudásátadás és jó gyakorlatok bemutatása, a modell/módszertan alkalmazása a saját és partnertelepülések részére lehetővé teszi a LIFE IP horizontális kiterjesztését.