Kölcsönkapott levegő: a levegőtisztaság legfontosabb teendői

A Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége a környezetvédelmi világnap alkalmából újra megszervezte a nagy múltra visszatekintő levegőtisztaság-védelmi szakmai konferenciát. A 2023. június 7-ei rendezvényen Bezegh Barbara a HungAIRy LIFE integrált projekt eddig elért eredményeit mutatta be a szakmai közönségnek. Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) székházában tartott eseményen közel 100 szakember vett részt. 

A Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. Nemzetközi Projektek Igazgatóságának vezetője beszélt a projekt mentén létrehozott ökomenedzser hálózat munkájáról, az elkészült levegőminőség-modellező, döntéstámogató rendszerről. Bezegh Barbara beszámolt a társaság és partnereinek projekthez kapcsolódó szakmai és szemléletformáló tevékenységéről:

A felénél járó, 8 éves levegőtisztaság-védelmi projektben 10 magyar város vesz részt. Egyik legfontosabb feladatuk a települési levegőminőségi tervek megújítása, felülvizsgálata. Ezen kívül létrejött egy ökomenedzser hálózat és több országos szemléletformálási kampányt (komPOSZTold, TekAIR) valósítottak már meg. A www.pmmonitoring.hu oldal a lakosságot tájékoztatja az aktuális levegőminőségről Kaposváron és Miskolcon. A kihelyezett mérőegységeket (Miskolcon 60, Kaposváron 20 db) a Miskolci Egyetem fejlesztette.

A konferencián elhangzott előadások anyaga elérhető a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetségének honlapján.

Forrás: Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége